WAGENINGEN 

Hurks Vastgoedontwikkeling rondde afgelopen vrijdag de bouw af van het FrieslandCampina Innovation Centre op het terrein van de Universiteit van Wageningen en verkocht het complex diezelfde dag voor 31 miljoen euro aan W.P. Carey. Dat hebben Hurks en de Britse vastgoedinvesteerder bekendgemaakt.

Royal FrieslandCampina, met een omzet van ruim 10 miljard euro een van de grootste zuivelondernemingen ter wereld, huurt het gebouw van Carey. In het gebouw vestigt zuivelonderneming Royal FrieslandCampina zijn nieuwe Europese innovatiecentrum. Het complex biedt ruimte aan ongeveer 400 FrieslandCampina-medewerkers.

Hurks ontwikkelde en realiseerde het innovatiecentrum. Hurks en Royal FrieslandCampina investeerden gezamenlijk 70 miljoen euro in het complex. Het innovatiecentrum van FrieslandCampina omvat onderzoeksfaciliteiten, laboratoria, een proeffabriek en kantoren en heeft een oppervlakte van in totaal bijna 20.000 m2. Architect van het centrum is Van den Oever, Zaaijer & Partners. Fokkema & Partners heeft het ontwerp van het interieur voor zijn rekening genomen. De bouw is in december 2011 begonnen.

Geert Hurks, voorzitter raad van bestuur Hurks Groep, stelt dat het gebouw op een duurzame wijze is ontwikkeld waarbij energiebesparing, verantwoord materiaalgebruik en toekomstbestendigheid centraal stonden.

Het innovatiecentrum is voorzien van duurzame energieconcepten, zoals warmte/koudeopslag, photovoltaische cellen en een duurzaam klimaatsysteem. Deze passen bij de ambitie van FrieslandCampina om in 2020 het gebruik van energie, water en afval met 20 procent te reduceren en 100 procent duurzame energie te gebruiken. Er wordt gestreefd naar Breeam-certificering prestatieniveau Very Good te verkrijgen.

Vastgoedadviseur 3stone Real Estate heeft de huuronderhandelingen gedaan namens FrieslandCampina. Ook heeft 3stone de verkoop namens Hurks begeleid en als koper W.P. Carey gevonden.

Investments