LEIDEN 

Beursfonds NSI  heeft het 2.686 m2 grote kantoor- en laboratoriumgebouw op de Archimedesweg 30 in Leiden gekocht.

Het is een ‘sale and lease back’ constructie met als verkoper Genencor International,  onderdeel van DuPont Industrial Biosciences. Genecor huurt het volledige gebouw voor een periode van anderhalf jaar voordat ze verhuizen naar een nieuw, groter kantoor in de omgeving. Het gebouw is ontwikkeld in 1999 en heeft energielabel A. De aankoopprijs van vijf miljoen genereert een bruto aanvangsrendement van 10,5 procent op de contractuele huur.

De transactie past binnen de strategie van NSI om zijn aanwezigheid selectief te vergroten in het Leiden Bio Science Park. Na deze aankoop vertegenwoordigt Leiden 5,3 procent van de kantoren en de HNK portefeuille (december ’18: 4,9 procent). De aankoop leidt tot een beleningsgraad (LTV) van 37,2 procent en zal gefinancierd worden door middel van lopende kasstromen.

Anne de Jong, cio van NSI: ‘Het pand is relatief klein, maar omdat dat wij reeds enkele gebouwen bezitten in de directe omgeving, waaronder het naastgelegen gebouw, verhoogt het onze kritieke massa in deze markt. Wij zijn positief over Leiden, mede door de centrale ligging nabij Den Haag, Amsterdam en Schiphol. Bovendien heeft het Leiden Bio Science Park een leegstand van minder dan één procent waardoor we op de lange termijn huurgroei verwachten.’

NSI is tijdens de aankoop juridisch bijgestaan door Loyens & Loeff, commercieel door 3stone en technisch door Savills. JLL trad bij deze transactie op als adviseur van de verkoper.

Investments